Hacılara Tavsiyeler

Hacılara Tavsiyeler
Hacca niyet eden kimse, âilesinden, vatanından, nefsinin arzularından, şehvet ve lezzetlerinden hicret ederek Allâhü Teâlâ'nın beytini; Ka'be'yi ziyârete yönelmiştir. Artık Beytullâh'ın ve o beytin sâhibi Allâhü Teâlâ'nın kadrinin yüceliğinin şuurunda olmalı, pek büyük bir işe azmettiğini bilmelidir. Allâh için niyetini hâlis tutmalı, riya ve gösterişten uzak kılmalıdır. İyi bilmeli ki amelin ancak ihlâslı olanı makbûldür. Sultanın hâne ve sarayını ziyâret ederken maksadın ondan başkası olması ne çirkin bir haldir. Dünyâ işleri ile alakaları kesmeli, üzerinde başkalarının hakları varsa sahiplerine iâde etmeli, bütün günahlarından nasûh bir tevbe ile tevbe etmelidir. Dünyâ alakalarını öyle kesmelidir ki çıkmadan önce ehline ve evlâdına vasiyetini hazırlamalıdır. Hac seferinin  âhiret seferi gibi olduğunu düşünmeli, geride kalanlarıda sâdık niyet ve ihlâs ile Allâh'a emânet etmelidir.

Haccedecek kimsenin dikkat edeceği en mühim hususlardan birisi de hac için azığı ve parası, kazandığının en temizinden ve helâlinden olmalıdır. Zira bu, haccının mebrûr ve makbûl olmasına en büyük vesîledir. 

Haram mal ile haccetmekten sakınmalıdır.

Zira Resûllullâh EFendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

"Bir kimse Beytullâh'ı, haramdan kazandığı kazancı ile haccetmek üzere yola çıkıp lebbeyk Allâhümme lebbeyk dediğinde, "Sana lebbeyk ve sa'deyk yoktur. Kazancın haram, bineğin haram, elbisen haram, azığın haramdır. Artık hiç sevaba nâil olmaksızın günah yüklenmiş olarak dön. İşte sana kötü bir müjde" denir.

Bir adam helâl mal ile hacc için çıkıp 'lebbeyk Allâhümme lebbeyk' dese, semâdan şöyle nida olunur: "Lebbeyk ve sa'deyk, hoşuna gidecek şeyi vâcip kıldın. Senin bineğin helâl, azığın helâldir. Artık haccın makbûldür. Günahsız olarak dön ve yeni bir hayata başla.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski