Baharatlar Nasıl Hazırlanır?

Baharatlar Nasıl Hazırlanır?
Karabiber, kimyon, kakule, yenibahar, tarçın, karanfil gibi baharatları satın alırken öğütülmemiş tohumunu, meyve, çiçek tomurcuğunu veya kabuklarını tercih edin. Çünkü bunlar, bütün bu saydıklarımız, çeşni ve kokusunu tam olarak öğütülmeden önce bütün halindeyken içerir. Bu baharatların hepside kolayca öğütülebilen baharatlardır.

Kavurmak Baharatını Artırır
Buna kızartma da denilir ve genellikle Hint mutfağında kullanılır. Kişniş, kimyon, rezene ve hardal tohumlarının baharatını artırır. Kalın tabanlı küçük bir tava orta ateşle bir dakika bir süreyle ısıtılır. Öğütülmemiş baharat ısınan tavaya konulur ve üç dakika boyunca tahta kaşık yardımıyla kavrulur. Baharatın yanmaması için tavayı sallamak ve tahta bir spatula veya kaşıkla sürekli  çevirmek gerekmektedir. Kavurma işlemi bitince baharatlar tavadan alınır ve havanda dövülerek ağzı kapaklı kavanozlara konup kapağı hava almayacak şekilde kapatılır.

Havanda Dövmenin De İnceliği Var
Baharatlar, çeşnilerinin ve kokularının ortaya çıkması için genellikle dövülür veya öğütülür. Yalnızca, kurutulmuş zencefil, zerdeçal, küçük Hindistan cevizi kabuğu ve tarçının evde dövülmesi biraz güçtür. Bunlar genellikle öğütülmüş haliyle satın alınır. En iyi çeşniyi yakalamak için, baharatı kullanacağınız zaman ve yemeğe gerektiği kadar öğütmelisiniz. Rezene, kimyon, Frenk kimyonu ve karanfil tomurcuğu gibi kolay öğütülebilen baharatlar için çini havan kullanmanız tavsiye edilir. Tek seferde havana bir yemek kaşığından fazla baharatın koyulması gerekmektedir. Saydığımız bu baharatların çeşnilerinin tam manasıyla açığa çıkması için dairesel hareketlerle dövülmesi oldukça önemlidir. Kişniş ve yenibahar tohumları sert olduklarından, bunlar küçük karabiber değirmenlerinde rahatlıkla öğütülebilir.

Taze Zencefili Rendeleyin
Zencefil, bayır bayır turpu gibi kök baharatlarla, küçük Hindistan cevizi kullanılmadan önce rendelenir. Zencefil ve bayır turpunun, rendelenmeden önce kabuklarının soyulması gerekmektedir. Paslanmaz çelikten ince rendeler bu iş için idealdir.

Bazıları Hafifçe Ezilmek İster
Ardıç, zencefil, kakule ve limonotu gibi baharatlar hafif bir şekilde ezildiklerinde  kokularını açığa çıkartırlar. Kakulenin kokusu çıkması için tohumlarının dövülmesi yeterlidir. Ardıç yemişi ve kakule havanda dövülebildiği gibi sağlam bir torbanın içine konulup merdaneyle de ezilebilir. Taze zencefil, havlican ve limonotu, kullanılacak olan yemeğin tarifine göre bütün halinde yemeğe konulup, servis yapılmadan önce tencereden çıkarılabilir.

Safranın Rengi Demlenince Çıkar
Birkaç baharat türü için demleme yöntemi uygundur. Bunlar kullanılmadan önce, ılık suda bekletilirler. Safran bu şekilde demlendiğinde yalnızca kendine özgü harika kokusunu değil aynı zamanda parlak sarı rengini de salıverir.

Demirhindi demlendirildiğinde tıpkı limon ya da sirkenin yaptığı gibi keskin baharatıyla yemeklere özel bir lezzet katar. Safranı demlemek için birazcık süt ısıtın. Tarife verilen su veya başka sıvıyı ekleyip beş dakika kadar demlendirin. Safranın renginin çıktığı bu sıvıyı atmayın, hem safran yaprakçıkları hemde bu sıvı yemeklede kullanılır.

Taze Baharat Nasıl Saklanır?
Taze baharatları aldığınız gün kullanmayacaksanız oda sıcaklığında bulundurmak yerine serin bir yerde bulundurmaya özen gösterin. Limonotu, misket limonu ve köri bir parça kağıt havluyla sarılarak buzdolabılın sebzeliğnde iki haftaya kadar muhafaza edilebilir. Öğültülmüş ve öğültülmemiş kuru baharatlar, hava geçirmeyen kaplarda, serin ve karanlık bir dolap çekmecesinde saklanmalıdır. Böyle yapılmadığı takdirde ışık, sıcaklık ve nem, baharatların kalitelerini bozar.

Öğütülmemiş baharatlar renk, koku ve çeşnisini 6 ay ya da ondan biraz daha uzun bi süre koruyabilir. Öğütülmüş baharatlar ise bu özelliklerini 6 ay içinde kaybederler. Baharatı ne  zaman aldığınızdan emin olamıyorsanız hemen kokusunu kontrol edin. Burnunuza küf kokusu geliyorsa veya baharatın kendisine özgü kokusu kaybolmuşsa artık onu kullanmanızın bir faydası yoktur.

Tavsiyemiz, baharatları satın alıp kavanozlara koyduğunuzda üzerine küçük bir tarih etiketi yapıştırmanız olacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski