Sindirim Enzimleri ve Papaya

Sindirim Enzimleri ve Papaya
Sindirim enzimleri hazımsızlıkta, gaz gibi sindirim problemlerinde kullanılan ve doğal kaynaklardan elde edilen preparatlardır. Bunlar, çeşitli besin maddeleri için farklı enzimler içerebilirler.
Kullanımı: sindirim enzimleri genelde üç farklı enzim sınıfını içerir; bunlar protein, yağ ve karbonhidrat sindirimi için gerekli olan enzimlerdir.
Protein sindirimi: bromelain, proteaz, pespin.
Karbonhidrat sindirimi: arnilaz, diastaz, amiloglukosidaz.
Yağ sindirimi: lipaz.
Sindirim sorunları için kullanılan önemli bitkisel bir kaynak papayadır. Bu bitkiden elde edilen papain drogu özellikle protein sindirimi başta olmak üzere besinlerin sindirimini sağlayan enzimleri içerir. Bunun yanında geleneksel olarakve pankreas salgısının yetersizliğine karşı kullanılır.
Özellikle uzakdoğu'da ve tropikal bölgelerde hem ucuz hem de yaygın bir meyve olan papaya bu yörelerde bolca tüketilir. Sadece meyve olarak değil, biraz ham olanları sebze olarak da tüketilebilir.
Bulma olanağı olan zayıflamak isteyen herkese, hafif yeşilimsi, ham papayayı doğrayıp, üzerine bolca limon suyu sıkıp tahta kaşıkla ezip yemelerini uzman doktorlar öneriyor. Arada öğün yerine yenirse, gerçekten zayıflatıcı ve yağ eritmeye yardımcı etkisi oluyor.
Dikkat edilmesi gereken noktalar: betain HCI içeren preparatlar ülser veya gastrit gibi sorunları olan kişiler tarafından mide asidini desteklemek için alınabilir ancak hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Doğal kaynaklardan elde edilen sindirim enzimlerinin genelde yan etkisi bulunmamaktadır.
Kimyasal ilaçlarla etkileşimi varmı? Papaya içeren preparatlar ile kan sulandırıcı bazı ilaçların (Warfarin, Coumadine) etkileşime girdiğine dair çeşitli yayınlar bulunmaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski