Zencefil ve Faydaları

Zencefil ve Faydaları
Zencefil
Genellikle toz şeklinde kullanılan zencefilin çeşidi bulunmaktadır. En iyisi ise "ak zencefil" olarak bilinen beyaz çeşididir. Kur'an-ı Kerim'de de İnsan Suresi'nde 17. ayette anılan zencefilin adının, Sanskritçe "boynuz şeklinde" manasına gelen "singabera" kelimesinden geldiği belirtilir. Kökeni Hindistan ve Çin'e dayanan zencefilin adı Konfüçyüs'ün eski yazılarında bile geçer.

Arap tüccarlar zencefili eski Yunan, Roma ve Doğu Afrika'ya götürmüş, Portekizliler de onu Batı Hint adalarına taşımışlardır. 14. yüzyılda zencefil karabiberden sonra en çok kullanılan baharatlar arasında yer almıştır.

Ebu Said el-Hudri'nin (RA) bir rivayetinde, Resulullah'a (SAV) bir testi dolusu zencefil hediye edildiği geçer.

İster Taze, İster Kurutulmuş
Taze zencefil kökü kesildiğinde limonumsu hoş bir koku yayılır. En hoş kokulu zencefilin Jamaika zencefili olduğu bilinmektedir. Kenya zencefili ise en iyi bahara sahiptir.

Zencefilin farklı kullanım şekilleri bulunmaktadır. Öğütülmüş kökü makarnaya ve yağda ağır ağır pişirilen yemeklere farklı bir lezzet katar. Doğuda yemeklerde ve içeceklerde kullanılan zencefil batıda, özellikle Fransız ve Alman mutfağında bisküvi ve çöreklerde kullanılır.

Zencefilin kan dolaşımına iyi geldiği bilinen bir gerçektir. Sindirim sisteminin iyi çalışmasına katkıda bulunur. Mideyi ısıtıcı özelliği bulunmaktadır. Öksürük, kusma ve nezle rahatsızlıklarında oldukça etkili bir baharattır.

Taze zencefil, köklerini incecik soyarak ve kabuğunu kazıyarak kullanılır. Daha sonra rendenin ince kısmıyla rendelenip daha kolay kullanılır hale getirilebilir. Kızartma türü yemekler için zencefilin kökünün soyulup incecik kesilerek kullanılması daha uygundur.

İçeriğinde vitamin ve bazı mineralleride barındıran zencefil, sıcak yaz günlerinde soğuk çayların içinde ya da yalnızca limon ve balla tatlandırılarak soğuk içecek hazırlanmasında kullanılır ki bu bünye için oldukça faydalıdır. Çünkü zencefilin yapısı ısıtıcı ve nemlendiricidir. Bu özelliği sebebiyle aynı zamanda cildi de yumuşak tutar.

Bununla birlikte soğuk algınlığı, üşütme, grip ve nezle problemlerinde zencefil iyi bir yardımcıdır. Çünkü zencefilin, solunum yaolarını açmada ve akciğerleri temizlemede tıpkı kekik ve elma gibi inanılmaz bir etkisi bulunmaktadır. Bunun için özellikle taze zencefilin incecik doğrenarak veya rendeden geçirilerek suda kaynatılıp içilmesi yararlı olacaktır. Bütün bitki çaylarında tavsiye edilen bal, zencefil içinde geçerlidir, Bitki çaylarını şekerle tatlandırmak zararlı olduğu için bal tercih edilmelidir.

Burada unutulmaması gereken en önemli nokta, özellikle ateşli hastalıklarda şekerin ateşi daha çok yükselttiğidir. Bunun için ateşli hastalıklarda, bitki çaylarının yalnızca ferahlatan tadını alarak, etken maddelerinin iyileştirici gücünden faydalanmak en doğru yoldur.

Kandaki kötü kolesterolün düşmesinde zencefil kullanımının oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Karaciğer ve mide rahatsızlarında da zencefil kullanılması rahatsızlığın giderilmesinde önemli bir rol oynar.


Zencefil, 'araba tutması' olarak adlandırılan yolculuklardaki mide bulantılarına karşı da son derece etkilidir.

Yağı Ağrılara İyi Geliyor
Romantizmal rahatsızlığı olanlar, günlük taze olarak hazırlayacakları zencefil çayından faydalanabilirler. Bunun yanı sıra zencefil yağı da bu tür rahatsızlıklarda, ağrıyan bölgelere masaj yaparak yedirildiğinde ağrıların hafiflediği görülecektir. Aynı yöntem baş ağrısı şikayetleri içinde geçerlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiside olan zencefil, ayrıca uyku problemi yaşayanlar da günlük taze olarak hazırlayacakları zencefil çayından yararlanabilirler. Bu çayın içine ince dilim limon ve bir iki lavanta taneciğide atılırsa etkisi dahada güçlenecektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski