Karabiber ve Faydaları

Karabiber ve Faydaları
Karabiber
Yaşlı dünyamızın en eski ve en gözde baharatlarındandır. Eski zamanlarda karabiberin tohum ve meyveleri altından bile daha değerliydi. İlk olarak eski Romalılar deniz yolculuklarını zorlaştıran rüzgarlar ve muson yağmurlarının önemini fark ederek, altından daha değerli olan karabiberin Hindistan'dan hasarsız bir şekilde getirilmesini güvence altına almışlardı. Avrupa ile Asya arasındaki ticaretin başlıca limanı olan İskenderiye'yi kurmuş ve karabiberi koymak için devasa ambarlar yapmışlardı. Şehirlerine giriş kapılarının birinin adını da 'Karabiber Kapısı' koymuşlardı. Romanın kuşatılmasında Gotların kralı fidye olarak 3 bin libre karabiber tohumu karşılığı altın istemişlerdi. Romalılar fidyeyi ödemiş ancak yinede Gotların yağmalamasından kurtulamamışlardı.

Ortaçağda ise karabiber tercih edilen bir ödeme aracı olmaya başlamıştı. Çeyiz, vergi ve kiralar karabiberle ödeniyordu. O zamanlarda "karabiber kirası" adı verilen kira, baharatın çok pahalı olması nedeniyle yüksek kira verilen değerli malları simgeliyordu. Karabiberin değeri, kokusu ve çeşnisi ile en yavan et yemeklerini bile lezzetli hale getirmesinden kaynaklanmaktaydı. Karabiberin bitkibilimdeki adında geçen 'piper' kelimesi Hindistan'ın en eski Sanskritçe dilinde meyve anlamına gelen 'pipali' kelimesinden gelmektedir.

Hintli sömürgecilerin karabiberi, Endonezya'nın en büyük adası olan Java'ya götürdükleri bilinir. İşte bu olay, karabiber üretiminin Uzakdoğu'dan Malezya, Borneo, Sri Lanka ve Sumatra'ya kadar yayılmasına neden olmuştur. Karabiber en kaliteli şekilde Ekvator yakınlarında yetiştirilir. Günümüzde ise Brezilya, Tayland ve Afrika'nın tropikal bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Siyah, Beyaz, Yeşil Karabiber
Karabiberin, beyaz karabiber ve yeşil karabiber olmak üzere üç türü bulunmaktadır.

Beyaz karabiber, kırmızı ve turuncu meyveler çuvallara doldurularak bir hafta boyunca yavaş akan suyun altında ıslatılarak elde edilir. Bu şekilde rende üzerinde elle  ovuşturulan meyvenin kabukları soyulur. Kabuğu soyulan bu biberlere beyaz karabiber adı verilir. Yeşil karabiber ise taze ve uzun olan başakların üzerinde kopmadan satılır. Yeşil karabiber kimi av etlerinde, sebzeli yahnilerin kremalı soslarında tamamlayıcı olarak kullanılır. Yeşil Karabiber, salamura turşu halinde ya da sirke içinde saklanarak satılır.

Taze Taze Çekebilirsiniz
Karabiber meyvelerii küçük karabiber değirmenlerinde öğütülebildiği gibi plastik bir torbanın içinde merdane ile üzerinden geçilip ezilerek de hazılanabilir. Özellikle et yemeklerinde bu taze çekilmiş ya da ezilmiş karabiber özel bir lezzet katar.

Faydaları Saymakla Bitmez
Karabiberin düzenli kullanımı bir çok rahatsızlık için şifa aracıdır. Öksürük ve soğuk algınlığında içilen çay ve diğer bitki çaylarına katıldığında müthiş bir etki oluşturur ve iyileşmeye yardımcı olur.

Bünyesinde taşıdığı antioksidanlarla hassaten kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı rol oynar.

Türkiye'de son yıllarda artan kanda yağlanma rahatsızlığı için de karabiberin yemeklerde kullanımı oldukça önemlidir. Çünkü karabiber kandaki kötü yağların azalmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini de güçlendiren karabiber, kansızlığın azamasına ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında  mikropların yok edilmesine yardımcı olur.

Diyabet hastaları da düzenli karabiber kullanarak, kandaki şekerin düşürülmesi sonucu elde edebilirler. Yalnız yüksek tansiyon hastalarının fazla karabiberden kaçınmaları gerekir. Doğal karabiber yağı ise eşit ölçülerde karanfil yağı , çörekotu yağı, biberiye yağı ile karıştırılarak ağrıyan eklemlere ve kaslara sürüldüğünde şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Bu yağların hepsi ısıtıcı özellik taşıdığından romantizmal ağrılarda da oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski