Andızotu ve Andızotunun Faydaları

Andızotu
Çayırlarda, ormanlarda, dere boylarında, nemli çalılıklar arasında yetişen, bir metreye kadar sapı olan, iri ve yumuşak yapraklı, çok yıllık otsu bir bitkidir. Papatyaya benzeyen sarı çiçekler açar. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Kökleriyle birlikte  kök saplar Mart veya Ekim-Kasım aylarında topraktan sökülür. Taze ve etli olanlar tercih edilir. Yıkanıp iyice temizlendikten sonra parçalanır ve güneşte kurutulur.

- 1 litre suya 15 gram ufalanmış kök konur, 15 dakika kaynatılır, 2 saat demlenir ve süzülür. Yemeklerden önce sıcak olarak günde üç çay bardağı içilir.
- Bedeni güçlendirir.
- Terleticidir.
- Solunum yollarını sterilize eder.
- Mikropları öldürür.
- Tümörlerin gelişimini durdurduğu tespit edilmiştir.
- Balgam söktürücüdür.
- Akciğer iltihabında kullanılabilir.
- Solunum yolları rahatsızlıklarına karşı, "Civanperçemi" ile eşit oranda karıştırılabilir.
- Bronşit astım ve inatçı öksürükle, boğmacada faydası çoktur. Nefes darlığını giderir.
- Nezleyi keser.
- Mideyi kuvvetlendirir.
- İştah açar.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Tansiyon yüksekliğini ayarlar.
- İdrar arıtıcıdır, idrar yolları iltihaplarına şifadır.
- Sarılık ve karaciğer rahatsızlıklarına çok faydalıdır.
- Safrayı söktürür, safra akışını artırır.
- Kalbe kuvvet verir.
- Hanımları ağrılı adet günlerinde ve kısa sürmesinde şifadır.
- Bağısak parazitlerine karşı etkilidir.
- Kaşıntıyı keser.
- Egzama için; Andızotu köükü toz haline getirilir, zeytinyağıyla merhem yapılır, hastalıklı cilde sürülür.

- Yüksek dozda ve aşırı kullanılırsa mide bulantısı yapabilir ve mide ağrısına yol açar. Alerjik tepkiler görülebilir. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur. Hamilelik sürecinde kullanılmaz.

- Çocuklarda dozaj yarıya indirilmelidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski