Ardıç ve Ardıçın Faydaları

Ardıç
Devamlı yeşil kalan ve siyahımsı mor meyveleri olan bir ağaçtır. Dağlarda, taşlı kurak arazilerde yetişir. Meyvelerine "Ardıç tohumu" adı verilir. Yaprakları çam yaprağı gibidir. Memleketimizde de yetişir.

Meyveleri sonbaharda toplanır ve tel elekler üzerinde gölgede ağır ağır kurutulur. Bu şekilde yenilebileceği gibi, toz haline getirilip su ile karıştırılarak da içilebilir.

Ardıç eski zamanlarda beri ilaç olarak kullanılmıştır ve güçlü bir antiseptiktir. Meyveleri C vitamini bakımından zengindir. "Kara ardıç"  tohumu daha tesirlidir.

- Ardıç meyvesi ve yaprakları kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilmeye devam edilirse; mide ağrısı, gastrit, öksürük ve bronşite iyi gelir.

- 40 gram ardıç tohumu 1 litre suda kaynatılıp sabah akşam birer bardak içilirse; soğuk algınlığı ve romantizmadan meydana gelen ağrılara iyi gelir.

- Kanı temizler.

- Solunum yollarını açar, nefes alıp vermeyi kolaylaştırır.

- Hanımların aybaşı kanamalarını düzenler, ve ağrılarını hafifletir.

- 20 gram "Ardıç tohumu veya yaprağı" 20 gram "Biberiye" 1 litre suda kaynatılıp, bal ile tatlandırılarak içmeye devam edilirse bol idrar söktürür, mideyi uyarır.

- Bal ile macun yapılıp yenilirse; basura, baş ağrısı ve romantizmaya iyi gelir.

- Yüksek miktarda uzun süre kullanılırsa böbreklerde tahriş yapar. Böbrek rahatsızlığı olanların ve hamile kadınların kullanması sakıncalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski