At Kestanesi ve Faydaları

At Kestanesi
15-20 metre uzunluğunda, kalın gövdeli bir ağaçtır. Ülkemizin her tarafında bulunur. Ayrıca park ve bahçelerde, cadde kenarlarında süs bitkisi olarak da yetiştirilir, koru da yapılır. Baharda beyazımsı çiçekler açar. Üzeri dikenli, yeşil meyvesi vardır. meyveler olgunlaşınca yeşil renkli dikenli kabuk yarılır ve içinden bir veya üç adet parlak koyu kahverenkli tohum düşer. At kestanesi adı verilen bu meyve çok şifalıdır. Eczacılıkta iltihap giderici ilaçların yapımında kullanılır. Sonbahada yere düşen at kestaneleri dış kabuklarından arındırılır, ince ince kıyılır ve kurutulur.

Kurutulan at kestanesi kahve değirmeninde un gibi öğütülür. Üç sabah aç karnına bir çay kaşığı içilir. Özü çok acı olduğu için gripin kapsülüne konularak alınabilir. ikinci bir karışım; 1-2 tatlı kaşığı at kestanesi unu veya parçaları, varsa ağacın yaprağından bir miktar alınıp üzerine bir bardak sıcak su konulur. 15-20 dakika demlendirildikten sonra tatlandırılır ve günde üç defa birer bardak içilir.

- Böbreklerde olsun, akciğerde olsun, rahimde olsun vücuttaki birçok iltihapları kurutmaktadır.

- Kılcal çatlamasını ve kanamasını iyileştirir. İç kanamalarda da etkilidir.

- Günde iki çay kaşığı içilirse ishali keser.

- Yemeklerden yarım saat önce birer bardak su ile birer çay kaşığı yutulmaya devam edilirse kanlı basura fayda verir.

- At kestanesinin şişlik indirici etkisi vardır.

- Ödem çözücü olarak da kullanılabilir.

- Kestaneler parçalanıp kaynatılır ve bal ile tatlandırılıp içilmeye devam edilirse soğuk algınlığına ve nefes darlığına iyi gelir.

- Hazımsızlığı önler.

- Atardamar iltihaplarını giderir.

- Damar daraltıcı özelliğide vardır; 1 kaşık at kestanesi tozu 1 bardak suya konularak içilir, günde 3 öğün tekrar edilir veya 1 bardak kaynar suya 10 gram ezilmiş ağaç kabuğu konulur, bir müddet bekletilir, günde birkaç bardak içilir.

- Bacaklarda meydana gelen varisler için de uygulanabilir.

- Prostatta; kestaneler haşlanır, günde 5 adet yenir.

- Flebit'te; 1 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı at kestanesi tozu konulur, demlemeye bırakılır, günde 2-3 bardak içilir.

- İlkbarda ağacın körpe yaprakları toplanıp sarması yapılarak yenilebilir.

- Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski