Kantaron Otu ve Faydaları

Kantaron Otu
Yaz aylarında parlak sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Dağlarda, ormanlarda, çayır ve fundalıklarda, yol kenarlarında yetişir. Küçük ve büyük olmak üzere iki çeşittir.

Haziranın sonuna doğru çiçeklenmeye başladığında, sapın toprağa yakın bölümünden kesilir ve demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.

- Bir bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı koyup 20 dakika sonra süzülür.

- Vücudu kuvvetlendirir.

- İştah açar, hazmı kolaylaştırır.

- Ateşli hastalıklarda kullanılır.

- Bronşit, Astım, Akciğer rahatsızlıklarında, damar sertliğinde çok faydalıdır.

- Karaciğeri ve safra kesesini güçlendirir.

- Midede asit fazlalığını giderir.

- Ülseri geçirir.

- Siroza iyi gelir.

- Kekemelik gibi konuşma bozuklukları için; yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış kantaron, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-3 bardak taze demlenmiş kantaron çayı soğutulmadan yudumlanır.

- Sinirsel rahatsızlıklara karşı kullanılabilecek en değerli şifalı bitkilerden biridir. Menopoz dönemleri dahil depresyon halleri, sinirsel rahatsızlıklar, sindirim rahatsızlıkları, uyku bozuklukları, yatağa işeme, ayrıca hanımlarda adet başlangıcından önce ve adet başlangıcında görülen düzensizliklere karşı kullanılabilir. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

- Bir de kırmızı kantaron vardır, kırmızı pembe çiçekler açar.

Kırmızı renkli kantaron yağı da hiçbir evde eksik olmaması gereken çok önemli bir ilaçtır. Açık yaralarda, yeni yaralarda, beze şişkinliklerinde ve pürüzlü yüzlerde bakım ve tedavi ilacı olmakla kalmayıp; sırt ve bel ağrıları, siyatik romatizmada da etkilidir. Yanıklarda, haşlanmalarda ve güneş yanığında da kantaron yağı başarıyla kullanılabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski